Close

November 28, 2019

Câinii din rasa Akita Inu, clienţi fideli ai oftalmologului veterinar

Rasa Akita Inu este tot mai populară printre proprietarii de animale din România. Aceşti câini au devenit cunoscuţi mai ales datorită personajului celebru, Hachikō, care a impresionat prin devotamentul său o lume întreagă.

Cu drăgălăşenia caracteristică şi toate calităţile pe care le au, aceşti câini au o predispoziţie genetică către anumite boli. Cele mai întâlnite afecţiuni la rasa Akita Inu sunt glaucomul şi sindromul uveo-dermatologic.

Pentru a depista din timp aceste afecţiuni, proprietarii trebuie să programeze o vizită la medicul veterinar imediat ce căţelul a ajuns în sânul familiei de adopţie. Akita Inu necesită, pe lângă consultaţia obişnuită, cu procedurile uzuale, şi o consultaţie oftalmologică.

Pentru această rasă este necesară măsurarea presiunii intraoculare. Tonometria este un examen non-invaziv, care se efectuează rapid, fără anestezie, şi furnizează informaţii valoroase în stabilirea unui diagnostic corect de glaucom sau uveită. Aceste afecţiuni, dacă nu sunt diagnosticate şi tratate la timp, pot duce la pierderea vederii.

Glaucomul este o boală a ochiului care produce deteriorarea progresivă a nervului optic şi pierderea vederii. Este, de asemenea, o afecţiune foarte dureroasă din cauza presiunii intraoculare crescute. Cu ajutorul tonopenului măsurăm această presiune şi vedem dacă este în limitele normale.

Cu cât este mai repede stabilit diagnosticul, cu atât cresc şansele ca animalul dumneavoastră de companie să îşi păstreze vederea.

Înainte de a achiziţiona un câine din rasa Akita Inu, vă recomandăm să vă consultaţi cu medicul veterinar. O discuţie prealabilă vă va ajuta să alegeţi rasa pe care o doriţi, astfel încât să aveţi o convieţuire cât mai frumoasă şi pe termen îndelungat.