Close

November 25, 2019

Afectiunile dentare la iepuri, cauza principala a imbolnavirii acestora

Afectiunile dentare reprezinta cauza principala a imbolnavirii acestora si provoaca numeroase boli grave, determinandu-i astfel pe proprietari sa se prezinte cu ei la medicul veterinar.

Dentitia la iepuri are anumite particularitati fata de alte rozatoare. Dintii iepurilor cresc in permanenta si trebuie sa se toceasca mereu , astfel incat ei sa poata face o ocluzie corecta a gurii. Dintii lor au o rata de crestere de cativa mm pana la un cm pe an. Iepurii au 4 incisivi superiori (101, 102, 201, 202) si 2 incisivi inferiori (301, 401). Doi dintre incisivii superioriori sunt foarte mici. Caninii lipsesc si in locul lor este un spatiu liber numit diastema. Premolarii si molarii sunt anatomic identici, 3 premolari si 3 molari pe maxilar si 2 premolari si 3 molari pe mandibula.

Cauzele bolilor dentare la iepuri pot sa fie congenitale sau traumatice dar cel mai frecvent apar datorita nutritiei necorespunzatoare. Iepurii sunt animale de prada si din cauza instinctului de conservare ei tind sa ascunda orice urma de boala pana cand aceasta devine cu adevarat grava. De aceea este obligatia proprietarilor si a medicului veterinar sa observe si sa interpreteze semnele unor posilbile afectiuni.

Examinarea cavitatii orale este destul de dificila datorita deschiderii mici a gurii si lispei de cooperare a iepurilor. Daca este necesar putem face o sedare ca sa nu ii stresam prea mult . Gura se examineaza din exterior, urmarim posibila hipersalivatie, jetaj sau afectiuni ocular. Apoi examinam interiorul gurii cu ajutorul unui otoscop. O variant si mai buna este endoscopul, care are o lumina mai buna si mareste dar trebuie utilizat cu mare grija , numai sub sedare sa nu il deterioreze. Avem nevoie de radiografii dentare si analize de sange. Radiografia dentara este esentiala in stabilirea diagnosticului si alegerea metodei de tratament. Cu ajutorul radiografiei se face o evaluare a cresterii dintilor, a radacinilor dentare , linia de ocluzie , abcese dentare , afectarea orbitei.

Tratamentul consta in readucerea dintilor cat mai aproape de forma initiala, pilirea pana la nivelul normal la care ca se poata face ocluzia gurii, extractia dintilor bolnavi si tratarea abceselor. De obicei stapanii aduc iepurii la veterinar in momentul in care observa deja abcese dentare , cel mai adesea la nivelul mandibulei. Aceste pot fi tratate numai prin extractia dintelui afectat , drenarea sau excizia completa abcesului , administarea de analgezice si antibiotic.

Nutritia corecta este cel mai important mijloc pentru a preveni afectiunile dentare. Proprietarii trebuie invatati sa le ofere fan in cantitati nelimitate ca si principala sursa de hrana a iepurilor. Iepurii isi tocesc dintii prin miscarile maxilarului si mandibulei in fata si in spate si au nevoie de hrana cu un continut ridicat in fibre . Fanul este mancarea cu cea mai potrivita consistenta pentru a ajuta la tocirea dintilor. Fanul trebuie alternat cu lucerna, iarba si diverse flori asigurand astfel intregul necesar de minerale si vitamine. Peletii nu sunt necesari in hrana iepurilor si nici mixtul de cereale.

In concluzie este dificil de pus diagnosticul de boala dentara la iepure in stadiul incipient pentru ca acestia tind sa isi ascunda instinctiv durerea. De aceea tine de responsabilizarea si educarea proprietarilor de animale sa identifice orice modificare in comportamentul iepurasilor si sa ii aduca la medicul veterinar pentru a verifica starea lor de sanatate. Medicul veterinar va stabili daca iepurele are dureri, va pune un diagnostic si apoi va indruma proprietarul catre o alimentatie si o ingrijire corespunzatoare.